觀賞維港煙花匯演熱點及中秋賞月活動好去處

0
462
維港煙花匯演

 

觀賞維港煙花匯演熱點

每年的大型喜興節日香港都會在維港舉辦煙花演,如果想有較優的位置觀賞,當然更能感受節日氣氛,以下會提點大家當中要注意的事!

金紫荊廣場至會展

在這一帶的地方觀賞煙花可以清楚聽到煙花震撼的爆炸聲,同時有九龍半島高樓的燈光閃爍作背景襯托,滿足了聽覺與視覺的享受。

中環海長廊及添馬公園

眾所周知,中環海濱長廊及添馬公園都是訪港遊客的熱門景點,再者中環海演長廊比尖沙咀的海演長廊寬闊得多,視野更開揚。正因優點甚多,港人大多會擇在此觀賞煙花,所以建議提早小時到達安頓。

山頂的盧吉道

如果熱愛攝影的朋友可以來到這裡取景,因為山頂位處較高的位置可以俯瞰全港九,煙花配搭港九兩岸的畫面,真是叫人讚嘆不已。但要注意的是位置有限,希望一睹景色就要提前4小時到達山頂。

寶馬山

寶馬山樹仁大學及漢基國際學校附近的位置有不少人前來觀賞煙花,而且有警察維持序,建議提前一個小時到達靜候。

西環中山公園及西環碼頭

中山公園環境清幽,是觀賞煙花的不錯選擇;西環碼頭是觀賞煙花的最佳位置,不過要注意,碼頭並非公開平台作觀賞煙花,前往當地必須遵守相關規則。

尖沙咀海濱長廊

在鐘樓及文化中心是觀賞煙花的熱點,可供站企的位置不多,警方在煙花匯演開始前就會人流管制、封路等,所以要前往海旁欣賞煙花要預早3小時到達目的地,靜候匯演開始。

啟德郵輪碼頭

啟德郵輪碼頭上的公園可以觀賞維港兩岸的煙花,提早前來可以順便欣賞日落,亦十分寫意!

 

中秋賞月活動好去處

中秋綵燈會

康文署每年都會於各區舉辦綵燈會,除咗有大型綵燈展覽外,仲設有各式各樣嘅遊戲攤位、傳統手工藝示範、許願活動、燈謎競猜同埋各種歌舞表演,啱晒一家大細參加。


維多利亞公園中秋綵燈會
日期:2017年10月4日(三)
時間:8:00pm – 11:00pm
沙田公園中秋綵燈會
日期:2017年10月5日(四)
時間:7:30pm – 10:00pm
青衣公園中秋綵燈會
日期:2017年10月6日(五)
時間:7:30pm – 10:00pm

中秋專題綵燈展

香港文化中心露天廣場將會舉行中秋專題綵燈展「花隨月影舞霓裳」,花仙將於中秋圓月下翩翩起舞,泛起漫天花瓣,綻放綺麗。
地點:香港文化中心露天廣場
日期:2017年9月22日 – 10月15日
時間: 6:30pm – 11:00pm

舞火龍活動


大坑舞火龍
舞火龍源自於居民為求消除瘟疫而進行嘅儀式,時至今日已變成香港獨有嘅中秋傳統習俗,幾年前更被列入為國家級非物質文化遺產添!今年大坑舞火龍活動由傳統嘅3日延長至4日,其中中秋正日當晚(10月4日)晚上約10:45pm至11:30pm,火龍更會舞至鄰近嘅維多利亞公園中秋綵燈會。舞火龍嘅最佳觀賞地點係銅鑼灣浣紗街,想睇嘅朋友切勿錯過!
日期:2017年10月3日至6日
時間:10月3日及5日/晚上約8:15pm至10:30pm
10月4日/晚上約10:45pm至11:30pm(維多利亞公園足球場)
10月6日/晚上約8:15pm至10:00pm

薄扶林村火龍盛會
大坑舞火龍就係人都知,但其實薄扶林村都有一年一度嘅舞火龍活動,而且巡遊後健兒仲會舞着火龍到瀑布灣,將火龍投入海中,進行「龍歸滄海」嘅儀式添!想喺最佳位置欣賞舞火龍,記得提早到場霸定薄扶林村入口嘅位置喇!
日期:2017年10月4日
時間:6:30pm – 11:45pm

野餐賞月好去處

佐敦谷公園
佔地6.3公頃嘅佐敦谷公園係觀塘區最大嘅公園,園內有佔地近10萬平方呎嘅大草地,而且公園處於山谷地帶,景觀特別開揚,最適合帶同親友一齊來野餐賞月!園內仲設有迷宮花園、遙控模型賽車場同兒童遊樂場,小朋友可以玩足成日唔怕悶!

山頂花園
山頂花園可以俯瞰維港全景,再加上中秋明月,景觀就更迷人。園內設有大片草坪、維多利亞式涼亭、小山丘同水池,環境寧靜,喺度同另一半賞月零舍浪漫有情調。

西九海濱長廊

想欣賞維港美景但又唔想山長水遠上山頂?長1.8公里嘅西九龍海濱長廊設有空曠草地,同樣係飽覽維港夜景同賞月嘅好地方。

大埔海濱公園

大埔海濱公園

佔地22公頃嘅大埔海濱公園設有多個主題花園,環境優美,晚上沿住1,200米嘅海濱長廊邊散步邊賞月,再登上香港回歸紀念塔,更可俯瞰吐露港夜景。

留下一個答覆

請輸入您的意見!
請輸入您的名字